Data Kwaliteit Maatregelen Actualiteit

Overzicht van de data kwaliteiten en daarbij een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om een Data kwaliteit met behulp van deze maatregelen (binnen een release) op een hoger niveau te krijgen.

Versie 1.0
Creatie datum 22-06-2022

Actualiteit

Mate waarin een data entiteit de actuele situatie van de werkelijkheid weergeeft.

Auteur Bert
Alias
Stereotypes Requirement
Details van Actualiteit

Inzet registers en master data

Benoem authentieke- en kernregisters, door de inzet van deze registers kunnen maatregelen genomen worden om zorg te dragen voor de actualiteit van de gegevens. Mede door het terugbrengen van het beheer van de inhoud naar één verantwoordelijke heeft een positief effect op de actualiteit.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Inzet registers en master data

Inzet patronen voor actualiteit

Inrichten van voorzieningenpatronen voor het actueel houden van data entiteiten met name binnen de (interne) kernregisters. Bijvoorbeeld door de inzet van voorzieningen als digilevering en componenten ter ondersteuning van het observer patroon.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Inzet patronen voor actualiteit

Triggers

Triggers maken het mogelijk om op basis van bewerkingen in de database logica aan te roepen om controles te doen, historie op te bouwen of near real time signalen af te geven aan diverse betrokkenen rond de data.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Triggers

Datagioverance voor registers en masterdata

Richt eigenaarschap en beheerorganisatie in van bronsystemen èn koppelvlakken, door voor bronsystemen en koppelvlakken eigenaarschap te benoemen wordt de verantwoordelijkheid belegd. Deze verantwoordelijke zal veelal geselecteerd worden op basis van betrokkenheid bij de gegevensset (bijvoorbeeld door procesrelevantie). Introduceren van beslisbomen voor het bepalen van de behoefte aan actualiteit en beschikbaarheid van gegevenssets Inrichten van functionele beheerprocessen en het vastleggen van afspraken rond de actualiteitsniveau’ s van gegevensverzamelingen.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Datagioverance voor registers en masterdata

Infrastructuur ingericht voor actualiteit tijdens data gebruik

Inrichten van een infrastructuur die de gewenste actualiteitsbehoefte kan ondersteunen, denk hierbij aan zaken als complexe berichtafhandeling, inrichten van voorzieningen voor tracking en tracing en correcte foutafhandeling.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Infrastructuur ingericht voor actualiteit tijdens data gebruik

Beperk inzet van replica's

Beperken van replica’s. Actualiteit van gegevens wordt door replica’s negatief beïnvloed. Zeker bij de aanwezigheid van meerdere replica’s van een gegevensset is de laatst bijgewerkte replica de beperkende factor. Zeker in combinatie met vertragende interactievormen zoals batches e.d.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Beperk inzet van replica's

Inzet (near) realtime integratievormen

Kies integratievormen die een maximale mutatiesnelheid ondersteunen. De ene integratievorm kent een snellere doorlooptijd dan een andere. Zo zal berichtuitwisseling veelal een betere bijdrage leveren aan de actualiteit bij integratie dan bijvoorbeeld bestandsuitwisseling. Voor de inrichting van deze integratievormen kunnen aanvullende infrastructurele voorzieningen noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van servicebus- of orchestratieplatformen Bepalen van inrichtingswijzen zoals ETL, service technologie en databaseconcepten als views e.d. die de gewenste behoefte aan actualiteit adequaat ondersteunen.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Inzet (near) realtime integratievormen

Meta data voor actualiteitseisen

Bepaald actualiteitsbehoefte en –aanbod en registreer dit.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Deliverable
Details van Meta data voor actualiteitseisen