Zoek in package

Afgeleide principes

Architecture Patterns and Building Blocks

Package with the description of generic architectural building blocks and solution building blocks.

Basisprincipes

Bedrijfsfunctie en -proces

Betrokkenen (Business role)

BI and DataWareHousing

BI en DataWareHousing

Big Data Blueprint

Big Data Infrastructure

Big Data Mechanisms

BIVP

CDM - } LDM voorbeelden

Hieronder worden een aantal voorbeelden uitgewerkt specifiek voor de Voorbeeld context om voorbeelden te geven hoe je het CDM op basis van een aantal bouwblokken of patronen omzet naar een LDM.

Conceptueel Metamodel

Conceptueel metamodel dat bestaat uit concepten inclusief hun definitie. Het model is uitgewerkt op basis van ArchiMate Conceptuele Data Model viewpoints uitgewerkt in de publicatie data modelleren in de praktijk

Data analytics and -science

Data architect

Data Architecture

Data filtering and selection

Data Governance

Data Governance

Data governance is het centrale proces in data management. Vanuit data governance worden alle andere kennisgebieden en werkprocessen aangestuurd met behulp van doelen en procedures en richtlijnen.

Data Integration

Data Kwaliteit

Het kennisgebied data kwaliteit gaat in op welke wijze een organisatie kan zorgdragen voor data met voldoende kwaliteit afhankelijk van de context. Dit heeft daarmee raakvlakken met onder andere data modelleren, - governance en - architectuur.

Data Management (algemeen)

Data Management Navigatie

Data Management Project Sjabloon (baseline)

Baseline aanwezig

Data Modeling

Data Modelleren

In het beschrijvend model worden een aantal data modellen uitgewerkt van abstract (conceptueel model) naar technisch platform specifiek (fysiek model). Dit model is feitelijk het centrale model voor meta data waaraan de andere domeinen gekoppeld zijn.

Data Modelleren

Data modelleren is een kennisdomein binnen data management dat tot het data fundament behoort. Er worden meerdere data modelleerlagen uitgewerkt en toegelicht. Het heeft een nauwe relatie met data governance, data kwaliteit en architectuur.

Data Operations

Data Principes

Data processing

Data qualities

Data Quality

Data science patterns

Data Security

Data Security

Data storage

Data types

Data visualisations

Definities (Meaning)

Demo Case DaMAcademy

Detail maatregelen

Extra maatregelen vanuit een bepaalde technische scope zoals databases software user interfaces etc

DMBoK

Het vereist een reeks vaardigheden en expertise: Een enkel team kan niet alle data van een organisatie beheren. Datamanagement vereist zowel technische als niet-technische vaardigheden en het vermogen om samen te werken.

Doelen (Goal)

ELAP

Energiesector

Gemeente

Gemma

Glossary Definition Diagram

Hadoop components

Hourglass ABB

Kaderstellend

Beschrijvingen van kaders die gesteld kunnen worden aan de verandering. Kaderstellen is veelal het werkveld van de data architect maar ook vanuit data governance worden er kaders gesteld. Het stellen van kaders is erop gericht om zorg te dragen voor dat de verandering bijdraagt aan de gewenste situatie rond data management en data gedreven werken.

Kwaliteiten (Requirement)

Logisch Metamodel

Logisch metadata model wat een detaillering is van het conceptuele datamodel. Het logische datamodel is een basis voor meerdere producten. Een aantal viewpoints om de modellen voor metadata vanuit verschillende perspectieven te beschrijven. Deze viewpoint zijn deels gebaseerd op algemene kenmerken zoals de data informatie kennis pyramide en de uitwerking van het DMBoK SIPOC model.

Logische Dataentiteiten

Maatregelen per dimensie

Master en Referentie Data

Master en Referentie Data zijn de werkprocessen gericht op het realiseren van generieke data entiteiten relevant voor een grote groep van stakeholders. Dit stelt bijzondere eisen aan de inrichting vanuit het perspectief van data kwaliteit. Daarmee ontstaat er een nauwe relatie tussen deze kennisdomeinen.

MeDM Diagrammen

MeDM Elementen

Meta Data

Meta Data

Meta data is dat over data en voegt daarmee context toe voor de vanuit data management specifieke data. Dit ter ondersteuning van de andere kennisgebieden.

Meta Data Demo Cases

Meta Data Management

Binnen wikipedia wordt voor meta data de volgende definitie gegeven: Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk data over data. Deze definitie is krachtig in haar eenvoud. Vaak wordt van meta data gezegd dat meta data context toevoegt aan data. Het is hierbij van belang welke context dat is. Zo kun je voorstellen dat de meta data van een boek een andere context geeft dan bijvoorbeeld een foto in JPEG formaat of een tabel in een relationele database. In dit whitepaper is de context van de meta data enterprise data management. Dat betekent dan ook dat we data gaan verzamelen over data entiteiten vanuit het perspectief van data management om context toe te voegen aan deze data entiteiten. Voor data management is een internationaal raamwerk aanwezig name het Data Management Body of Knowledge ontwikkeld door DaMa.org. In dit whitepaper geldt dit raamwerk als startpunt voor ons model. In de volgende paragraaf wordt het DMBoK kort toegelicht.

Meta Data Management (MeDM Voorbeeld)

In deze viewpoints worden de verschillende notatiewijzen beschreven waarmee de data catalogus kan worden opgebouwd. Het is initieel gebaseerd op vier hoofdelementen maar kan eenvoudig worden uitgebreid. De elementen zijn:
  • Data Management
  • Conceptueel model
  • Logisch model
  • Fysiek model
Uitbreidingen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld Data Security, Privacy maar ook aan interfaces zoals webservices, webapi's NoSQL etc. Indien deze later binnen de community relevant blijken te zijn dan worden deze alsnog uitgewerkt

Metadata metamodel

Metadata Metamodel is een model van het model van de metadata. Daarmee komen we op een ietwat abstract beeld van data vanuit het perspectief van meta data management. Echter wel een belangrijk beeld en veelal een startpunt van het in kaart brengen welk zichtpunt op data is belangrijk voor onze stakeholders binnen en buiten de eigen organisatie (wat we veelal benoemen als het systeem, alhoewel dat ietwat overloaded is).

Metadata model ten behoeve van metadata management

Uitgebreid model is feitelijk de kapstok van meta data management en het in kaart brengen wat relevant is. De package structuur beschrijft de indeling van de verschilllende meta data modellen. Het kan ingezet worden vanuit een aantal perspectieven zoals:
  • In kaart brengen wat het logisch datamodel is voor metadata zoals dat toegepast wordt in een organisatie. Het geeft aan welke concepten relevant zijn en hoe ze aan elkaar gerelateerd zijn.
  • Een conceptueel en logisch model dat gebruikt kan worden om de requirements te bepalen van de organisatie bijvoorbeeld bij het inrichten van een metadata register of het doen van een selectie traject van een COTS metadata register informatiesysteem
Het is een relatief generiek model maar kan eenvoudig uitgebreid worden met organisatie specifieke deelmodellen.

Metamodel MeDM

Het metamodel is uitgewerkt op basis van het DMBoK raamwerk. Echter dit raamwerk is in ontwikkeling. Dit houdt in dat een deel van het raamwerk wel uitgewerkt is en de anderen nog niet. Metadata is daarmee ondersteunend naar de overige data management kennisgebieden. Voor het werken met meta data geldt een whitepaper over de modelleerwijzen rond metadata.

Modelleerpatronen

Sommige delen van het datamodellen kenmerken zich dat zij een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben die in die situatie gestandaardiseerd uitgemodelleerd kunnen worden. Voordeel van deze werkwijze is dat datamodelleren eenvoudiger, eenduidiger en makkelijker te onderhouden worden. Daarnaast kun je delen van de modellen geautomatiseerd genereren vanuit deze uitgewerkte patronen. In dit package zijn een aantal patronen uitgewerkt zijn op basis van de discussies die zijn ontstaan bij het uitwerken van de het CDM. Hiervoor zijn de modellen uit het data model resourcebook als uitgangspunt genomen.

MRDM Architectuur scenario's

Dit is een pakket met vier logische scenario's voor de implementatie van een Master Data-oplossing. Deze logische modellen hebben geen relatie met enige fysieke implementatie. Daarom is de lange lijst met alternatieven relevanter. Deze scenario's kunnen helpen in de volgende situaties:
  • Functionele vereisten toewijzen aan scenario's
  • Het in kaart brengen van niet-functionele eisen en kwaliteiten aan scenario's
  • Complexiteitsanalyse van scenario's
  • Mogelijke oplossingen en componenten toewijzen aan scenario's

MRDM Conceptueel Data Model

Verschillende conceptuele data modellen met een hiƫrarchie van conceptuele data entiteiten voor referentie en master data

MRDM Logisch Data Model

Logische datamodellen met een uitwerking voor verschillende referentie data logische structuren met data entititeiten, attributen en assoociaties.

MRDM Logische Architectuur

In het logische applicatie model beschrijven we alleen welke logische applicatiefuncties nodig zijn binnen de oplossing zonder te kijken naar de beschikbare componenten en informatiesystemen. Dit helpt bij het maken van een technisch onafhankelijk applicatie model dat later kan worden gebruikt om verschillende oplossingsscenario's en componentstapels te modelleren. Deze stapels worden geanalyseerd en met elkaar vergeleken op basis van de functionele en niet functionele eisen.

Objecten

In het samenvattende model is de metadata uitgewerkt op basis van een vereenvoudigd model. Dit geldt als een soort startpunt voor metadata uitwerking op basis van een aantal aanwezige modelleertalen relevant in het werkveld van data management

Objecten

Objecten

Objects

Omgeving

Zicht op metadata om in beeld te brengen hoe de omgeving de data ziet en gebruikt in processen, applicaties en strategie.

Openbaar vervoer

Overig

Principe

Provincie

RDBMS Dataentiteiten

Referentie data architectuur

Uitwerking van de referentie en master data architectuur met een aantal patronen, bouwblokken en conceptuele data modellen.

Samenvattend metamodel whitepaper

Het samenvattende metadata metamodel is het startpunt voor de uitwerking van metadata op basis van bestaande modelleertalen en technieken. De details hiervan zijn uitgewerkt in een whitepaper over metadata.

Simulator

Simulator is een onderdeel van de IDEA AddOn waarmee het op eenvoudige wijze mogelijk is om logische data modellen te evalueren. Daarom zijn we begonnen met het uitwerken van een logisch datamodel voor metadata. Dat via het simulator scherm in IDEA gebruikt kan worden om het datamodel te valideren. Zie ook de webvideo over de simulator in relatie tot het metamodel voor metadata management.

Software qualities

SparxSystems17

Togaf

Tools (Applicatie component)

ViewPoint Modellen

De viewpoint modellen zijn het startpunt voor het uitwerken van het metamodel voor metadata management. Viewpoints zijn een term afkomstig vanuit ArchiMate en bieden daarbij een mogelijkheid om de gezichtpunten van verschillende stakeholders in kaart te brengen om op basis daarvan het complete model te beschouwen. We nemen hier een aantal begrippen over het conceptuele metamodel dat bestaat uit modellen, concepten (elementen en relaties) en werken dit uit naar het metamodel.

Voorbeeld Datamodellen

In het Voorbeeld datamodel is een drielaags datamodel uitgewerkt voor de context van Voorbeeld. Hiervoor hebben verschillende documenten als bron gediend. Bijvoorbeeld de documentatie van Optimeyes en TimeXtender voor het DWH. Op basis hiervan is er een eerste versie uitgewerkt waarin binnen het conceptueel datamodel rijp en groen door elkaar gebruikt is. In een aantal iteratieve stappen gaan we deze modellen binnen een bepaald domein (Product Informatie) in detail uitwerken over de verschillende datamodelleerlagen.

Whitepaper Context

Whitepaper Verschijningsvormen

Metadata is een soort data die essentieel is voor iedere data professional. Om deze professionals in hun data rol te ondersteunen dient geinventariseerd te worden op welke wijze deze data gepresenteerd wordt aan deze data professional. Dit whitepaper gaat daarom over data visualisatie en de userinterface die een gebruiker van de meta data nodig heeft om zijn of haar werkzaamheden op adequate wijze te kunnen uitvoeren. In dit whitepaper noemen we de visualisatie van data daarom verschijningsvormen van metadata. Met andere woorden hoe kan metadata zich representeren zodat een ontvanger deze data snel, juist en consistent kan interpreteren. Waar is het werken met verschijningsvormen van metadata relevant:
  • Bij het inventariseren van requirements en eisen die gebruikers van metadata aan de ontsluiting van data met behulp van een user interface stellen.
  • Bij het ontwikkelen van toepassingen van metadata, bijvoorbeeld metadata registers bepalen welke verschijningsvorm het beste aansluit bij de behoefte van de gebruiker
  • Bij het selecteren van een standaard (COTS) softwarepakket voor metadatamanagement.
  • Bij het configureren van generieke modelleertooling voor het inrichten van metadata management.

Whitepapers

Ziekenhuis

Links 2 Tags