Overzicht van de definities en de doelen van data kwaliteit. Daarnaast een uitwerking van het model van de data kwaliteiten op basis van technische implementaties, werkproces en werkinstructies voor de betrokkenen binnen de ondersteunende informatiesystemen en processen.
Versie | 1.0 | Creatie datum | 25-07-2022 |
Meta data is omvangrijk en relatief complex. Echter meta data ter ondersteuning van de andere bedrijfsfuncties gebaseerd op data management is direct gerelateerd aan de kwaliteiten van deze data. Dat betekent dat er een kwaliteitsinventarisatie opgesteld dient te worden van de gewenste datakwaliteiten gebaseerd op het reeds gedefinieerde Voorbeeld datakwaliteitsmodel.
Meta data heeft een complexe structuur en wordt geproduceerd en beheerd binnen een veelheid binnen de organisatie aanwezige informatiesystemen. Bijvoorbeeld in CMDB, data warehouses, data integratie platformen, tools voor data warehousing en data integratie en project management en agile ondersteunende tooling.
Verzamelen van deze data in de meta data inrichting vanuit deze verschillende informatiesystemen, beheren en onderhouden van deze data en het ontsluiten van data via API's is daarmee een belangrijk onderdeel van meta data.
Gezien de hoeveelheid aan data en de complexiteit van de data is een geautomatiseerde uitwisseling daarmee een noodzakelijk aspect van meta data.
Meta data dient begrip te introduceren over de verschillende data management kennisgebieden. Dit wordt gedaan door vanuit meta data eisen, definities, en conventies te verstrekken aan deze kennisgebieden. Dus voor bijvoorbeeld data modellering, - governance en -architectuur wordt het meta data model bepaald en dit wordt vervolgens uitgewerkt ter ondersteuning van deze data management kennisgebieden. Met name begrippen in het conceptuele data model zijn in deze daarom randvoorwaardelijk en feitelijk het organisatie specifieke raamwerk (begrippenboom/conceptueel model) op basis waarvan het metamodel de andere kennisgebieden uitwerkt.
Binnen een data gedreven organisatie is de meta data de data die feitelijk de data in alle kennisgebieden beschrijft vanuit het perspectief van data management en het gebruik van data beschrijft, verklaart en inzichtelijk maakt.
Dit betekent dat de meta data ontsloten en beschikbaar gemaakt dient te worden voor alle stakeholders binnen- en buiten de organisatie op een eenvoudige en eenduidige wijze.
Managen, registreren, ontwikkelen en beheren van metadata.
Groep van rollen in de organisatie die betrokken zijn bij data management in het algemeen en governance in het bijzonder.
Groep van rollen die zich bezig houdt met de implementatie van de informatievoorziening in informatiesystemen en technische infrastructuur. Implementatie bestaat uit ontwikkelaars, testen, en beheren van software, databases en IT infrastructuur etc.
Informatie analist beschrijft de behoeften van de organisatie rond informatievoorziening gericht op een bepaalde toepassing of organisatie verandering.
Stewards richten zich op tactisch en operationeel beleid en zijn gedelegeerd vanuit de Owners. Data steward is een specifiek onderdeel van een rol zoals een X beheerder of een key user.
Activiteiten
- Stelt conventies, kaders en richtlijnen op voor stakeholders rond de data zowel binnen IT als bij de data gebruikers.
- Is betrokken bij het formuleren van de data doelen gebaseerd op de organisatie strategie en vertaalt die naar kaders.
- Signaleert en inventariseert data kwaliteits issues
- Beheert maatregelen voor data kwaliteiten en begeleidt activiteiten om de kwaliteiten te verbeteren
- Beheert de registraties van data governance zoals alle data eigenaarschap (RASCI), data domeinen en -objecten, kaders etc en kwaliteiten en maatregelen.
- Creëren en beheren van de metadata
- Betrokken bij bepalen van de data maturity assessments en aanpak
- Operationele data governance activiteiten
- Ondersteunen business en informatie analisten vanuit data perspectief
- Definieren van metrieken voor data kwaliteit
- Samenwerken met andere data stakeholders (architect, X analisten, owner, officer )
- Communiceert met de organisatie over data management onderwerpen
Vaardigheden
- Kennis van de processen, wensen, behoeften, informatie en data binnen de organisatie binnen één of meerdere domeinen
- Kennis van data management kennisgebieden met name op het gebied van data governance en data kwaliteiten.
- Bij voorkeur kennis van de data en waar deze in de diverse informatiesystemen zijn terug te vinden.
- In staat tot samenwerken en communicatieve vaardigheden.
- Analytische en gericht op vinden van oplossingen rond data (kwaliteit).
Ontwikkelt en ontwerpt technische oplossingen voor Data warehouse en business intelligence oplossingen.
Specifieke architect verantwoordelijk voor data binnen de organisatie. Stelt data architectuur kaders op, maakt data modellen en werkt nauw samen met de andere architecten in de organisatie en de data governance groep.
Webbased Tool voor projectmanagement binnen een agile perspectief.
Tool voor opstellen van Fysieke DWH modellen en transformatie scripts.
Confluence is een webbased tool voor samenwerken en het ontsluiten van kennis binnen groepen van stakeholders.
Generieke tool voor het opstellen van modellen, voor data, architectuur, en oa bedrijfsprocessen.
Voor het geselecteerde kennisgebied wordt bepaald wat het meta meta model is. Met andere woorden wat is het (data)model op basis we waarvan we de meta data van dat kennisgebied gaan vastleggen.
In onze situatie wordt hierbij veelal gekozen voor een bestaande modelleerwijze, wat feitelijk ook weer een meta datamodel heeft, zoals ArchiMate, UML en ER modellering).
Onder dit meta model dient desgewenst een detaillering van het metamodel opgesteld te worden. Dit betekent dat van het metamodel een logisch- en een fysiek data model opgesteld wordt.
Managen, registreren, ontwikkelen en beheren van metadata is de definitie. Eenvoudig gezegd is meta data data over de data, met andere woorden het toevoegen van context aan de data vanuit het perspectief van data management kennisgebieden.
Hieruit blijkt dat meta data een zeer breed begrip is en alle kennisgebieden, bedrijfsprocessen en -functies raakt. Dat maakt dat we meta data dienen te classificeren. In deze uitwerking koppelen we daarom rechtstreeks aan de verschillende onderdelen van met Voorbeeld Data Management raamwerk en meta data definieren vanuit de verschillende raamwerken.
Dus voor iedere uitwerking wordt meta data gedefinieerd en voor deze kennisgebieden wordt vanuit meta data management een modelleer- en naamgevingsconventie gedefinieerd.
Er wordt een data management kennisgebied gekozen en rond dit gekozen kennisgebied wordt de strategie geevalueerd op basis van relevante meta data. Met andere worden welke meta data is voor dit kennisgebied om dit ten behoeve van de strategie te ondersteunen.
Verkrijgen, implementeren en onderhouden van meta data is een arbeidsintensief proces. Echter de gewenste kwaliteitsniveau van het metamodel voor een bepaald kennisgebied dient daartoe bekend te zijn. Daarom dient er een data kwaliteitsproces doorlopen te worden om te bepalen wat het kwaliteitsniveau is en met welke maatregelen die kwaliteitsniveaus gerealiseerd en onderhouden worden.
Vanuit data governance perspectief dient meta data governance uitgewerkt. Hierbij kan enerzijds het generieke data governance en het data kwaliteit werkproces geimplementeerd worden. Echter dan specifiek voor de meta data.
Welke betrokkenen zijn relevant voor de meta data van het geselecteerde kennisgebied. Houdt er rekening mee dat dit zowel betrokkenen voor de bedrijfsfunctie van meta data zijn als ook de leveranciers en consumenten van deze meta data zijn.
Meta data wordt ingebed in een complexe inrichting van verschillende informatiesystemen en tools. Enerzijds als data producent en als consument en als meta data register. Rond dit register zal data integratie tussen, producent- en consumentsystemen noodzakelijk zijn omdat het up to date houden van de meta data zonder deze data integratie zeer arbeidsintensief en tijdrovend zal zijn.
Daarnaast dient de meta data aanwezig in het meta data register op interactieve wijze beschikbaar gesteld te worden aan de vele betrokkenen rond het werkveld meta data via een (web)userinterface.
Gezien de complexiteit van bovenstaande inrichting is een solution architectuur hierbij een randvoorwaarde.