Master en Rererentie Data Beleid

Op basis van een SIPOC model wordt een globaal overzicht gegeven van de doelen, de definities en de data management processen in de organisatie In dit diagram zie je een detaillering van de activiteiten en de doelen van referentie- en master data in relatie tot meta data en data kwaliteit..

Versie 1.0
Creatie datum 15-08-2022

Vermindering complexiteit van data management processen en data gebruik op basis herbruikbare uitwerking

Door introductie van een single point of reference, truth en maintenance kunnen werkprocessen gebruik maken van generieke data waarvan de kwaliteitsniveaus voldoende hoog én bekend zijn

Introduceren en implementeren van generieke data entiteiten

Zorgdragen voor generieke data entiteiten zodat deze overal in de organisatie eenduidig gebruikt worden. Hiervoor dienen in een aantal data management processen rond referentie data een aantal zaken geimplementeerd te worden

Zorgdragen voor hoog kwalitatieve referentie en master data

Referentie en masterdata is zeer generiek en wordt in alle onderdelen van de organisatie gebruikt. Hierom is een voldoende hoge kwaliteit van deze data essentieel. Inrichting van data kwaliteit zal daarom gebaseed zijn op een combinatie van technische en bedrijfsmatige kwaliteitsverhogende maatregelen.

Referentie en master data

Managen van generieke en algemene (herbruikbare) data en referentie data (code lijsten e. d.)

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes Meaning
Details van Referentie en master data

Master Data

Master Data is data met een generiek karakter. Daarmee is deze data relevant voor grote verschillende groepen stakeholders. Dat brengt daarmee, met name op het vlak van de verschillende data kwaliteiten, bijzondere requirements met zich mee. Denk voor master bijvoorbeeld aan klant of product.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessFunction
Details van Master Data

Referentie Data

Referentie data is voornamelijk data voor het bepalen van domeinen voor één of meerdere attributen bij een logische data entiteit. Door het gebruik van deze domeinen ontstaat een gezamenlijke gestandaarde visie op de domeinen van deze data. Deze referentie data is met name van belang bij Data Integratie, BI en DWH maar ook bij ontwikkelen en inrichten van software ter ondersteuning van alle werkprocessen in de organisatie. Omdat de referentie data gekoppeld is aan het single point of maintenance paradigma is met name data integratie een uitdaging inclusief de bijbehorende integratievormen en requirements. Daarnaast zie je een deel van de referentie data entiteiten niet in de eigen organisatie beheerd worden. Bijvoorbeeld internationale instanties zoals bijvoorbeeld ISO maar ook sectorale of overheids referentie data kan geintroduceerd worden binnen de eigen referentie data. Als laatste is de complexiteit voor data governance, data modellering, data kwaliteiten en data architectuur te noemen. Vanwege het generieke karakter van deze referentie data vraagt dit een bijzondere uitwerking. Daarom wordt er voor referentie data veelal een Plan van Aanpak en een solution architectuur uitgewerkt.

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessFunction
Details van Referentie Data

Referentie en masterdata

Managen van generieke en algemene (herbruikbare) data en referentie data (code lijsten etc.)

Auteur Bert Dingemans
Alias
Stereotypes BusinessFunction
Details van Referentie en masterdata